Началото на 2020 години обърна щастливата тенденция на увеличаване на

...
 Началото на 2020 години обърна щастливата тенденция на увеличаване на
Коментари Харесай

Печалбата на банките намалява, таксите се вдигат

 

Началото на 2020 години обърна щастливата наклонност на увеличение на банките облаги от последните години. Кредитните ни истуции регистрират 52 милиона лв. позитивен финансов резултат, само че той е с една трета по-малък спрямо оня преди 12 месеци, заяви в доклада си Българска народна банка.

В същото време централната банка разгласява и информация от 19 банки към края на предходната година, от която излиза наяве, че  средната стойност на таксите по разплащателните сметки и тегленето на пари в брой се е покачила.

Намалената облага на банките не е поради внезапно понижаване на някой от главните й параметри.

Активите понижават със 108 млн. лева, само че това е нищожно спрямо общата им сума - 114,1 милиарда лв.. Лек спад има при паричните наличия, салдата в централни банки и при заемите.  За смека на това се усилват другите депозити на виждане, дълговите скъпи бумаги и другите активи, разяснява инвестор.бг.

Ликвидният буфер на банковата система е величествен - 29 милиарда лева, ликвидното покритие - 259,8% (при най-малко 100%), няма промени в финансовата адкватност. Брутният кредитен портфейл нараства с 286 млн. лева, само че това е едвам 0,4%.

Кредитите не престават да порастват, само че постепенно. За бизнеса те са повече със 190 млн. лева (0.5%), а тези за семействата – със 147 млн. лева (0.6%).

Депозитите в банките понижават с близо половин милиард. Това е леко притеснителна наклонност, само че към този момент сумата е незначителна - половин % от общия брой. Намалението идва от развалени депозити на компании в размер на 764 млн. лева (което е 2,7%) и на финансови предприятия – със 506 млн. лева, което може да се изясни с приключването на финансовата година.

Депозитите на семействата се усилват с 200 млн. лева, което е едвам 0,3%.

Собственият капитал в салдото на банковата система в края на януари остава 14,4 милиарда лева, само че разноските за  обезценка на активи се усилват с 25 млн. лева, което е двойно за година и несъмнено е една от аргументите за по-ниския финансов розултат.

В края на годината банките бяха задължени да смъкват таксите при изпращане или приемане на суми в страни от Европейски Съюз поради влезнала в действие нова инструкция. Още тогава те обясниха, че стъпката ще се отрази на финансовите им резултати.

Повечето от кредитните институции незабавно оповестиха, че плануват повдигане на такси по разплащателни сметки и изтегляне на пари в брой. Българска народна банка в този момент разгласява междинният им размер за януари въз основа на разпоредба за осведоменост, която одобри преди две години.

Според данните й има покачване на междинния размер на таксата за разкриване на разплащателна сметка и тя към този момент е 1,94 лева, а с издадена към нея дебитна карта – 1,42 лв..

Закриването на разплащателна сметка пък към този момент коства приблизително 3 лв.. За обслужване на сметките се заплаща приблизително по 2,39 лева на месец, а с издадена дебитна карта към сметката - с 0,16 лева по-малко.

Тегленето на пари в брой от банкомат също се е покачило. От банката – издател коства приблизително 0,19 лева, само че когато е от друга банка то е близо 1 лев.

Внасянето на средства по разплащателна сметка до 3652 лв. е без такса.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР